Vážna nehoda pri Smižanoch, sedem zranených ľudí

10.10.2012 Spišská Nová Ves

Smižany 10. októbra (TASR) – Približne kilometer za obcou Smižany, okres Spišská Nová Ves, v smere na Poprad, sa zrazili v utorok (9.10.) krátko po 19. hodine tri osobné autá. "Išlo o Land Rover, Ladu a Octaviu, celkovo utrpelo zranenie sedem ľudí, z ktorých boli dvaja ťažko zranení, dvaja ľahko a jedného zraneného museli z Lady vystrihovať pomocou hydraulického náradia," informoval operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Penták.

Na mieste nehody sa nachádzalo 11 ľudí, z toho jedno dieťa. Zranených sanitky odvážali do nemocníc v Spišskej Novej Vsi, Poprade a Levoči. Hasiči zasahovali na mieste až do 22.30 h. Cesta bola podľa Pentáka uzavretá na približne tri hodiny.

Krajská policajná hovorkyňa z Košíc Jana Mésarová informovala, že pri nehode sa zrazilo osobné motorové vozidlo značky Škoda Octavia, ktoré viedol 48-ročný muž z obce Arnutovce, okres Spišská Nová Ves s osobným motorovým vozidlom značky Lada, ktoré viedol 19-ročný mladík zo Spišskej Novej Vsi a osobným motorovým vozidlom zn. Land Rover, ktoré viedol 56-ročný vodič z obce Odorín, okres Spišská Nová Ves.

„Vodič Škody Octavie viedol vozidlo v smere od obce Arnutovce na Smižany, pričom pred horizontom začal predbiehať pred ním idúce vozidlo Land Rover. Pri predbiehaní došiel za horizont, kde v protismere čelne narazil do oproti idúceho vozidla Lada,“ priblížila priebeh nehody Mésarová. Vozidlo Lada odhodilo do priekopy. Vodič Škody Octavie po čelnej zrážke narazil do predbiehaného vozidla Land Rover, ktoré zišlo z cesty a zastavilo v poli.

Alkohol v krvi vodičov zatiaľ nebol zistený

Pri dopravnej nehode vodiči vozidiel Škody Octavie a Lady utrpeli ťažké zranenia, s ktorými boli prevezení do nemocnice. Ľahko sa zranili dvaja spolujazdci vozidle Škoda Octavia a jeden spolujazdec vo vozidle Lada. Vodič Land Rovera zranenia neutrpel, polícia u neho požitie alkoholu nezistila. Vodičom dvoch zvyšných vozidiel bola odobratá krv za účelom zistenia požitia alkoholu.

„Na vozidlách vznikla celková škoda 10.500 eur. Spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví a 48-ročného vodiča Škody Octavie už z uvedeného skutku obvinil,“ dodala Mésarová. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Vyšetrovanie tejto dopravnej nehody prebieha aj za účasti znalca z odboru cestnej dopravy. Kvôli nehode bola cesta na približne tri hodiny uzavretá.

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje vodičov na zníženú viditeľnosť, lesnú a poľnú zver ako aj zber úrody či opadané lístie, ktoré môžu byť v tomto jesennom období neraz príčinami ťažkých dopravných nehôd. „Je potrebné si uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri nehode na to doplácajú zdravím a neraz i životmi,“ upozornila hovorkyňa. Polícia odporúča okrem primeranej opatrnosti aj potrebu používania reflexných prvkov na oblečení. Medzi ďalšie nástrahy počas jesene na cestách patrí aj zver, a to najmä v ranných hodinách, kedy sa spravidla objavuje pri cestách. Vodiči by mali byť podľa Mésarovej opatrní aj pre nebezpečenstvo šmyku na opadanom lístí.
 

Vyberte región